Zodra we de grens oversteken, zetten we massaal de roaming op onze telefoon uit. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Unie in februari dit jaar. Vanwege de hoge kosten zijn we extra alert op ons internetgebruik. Een kwart van de telefoongebruikers zet zijn telefoon zelfs helemaal uit.

Wat is roaming?

In Nederland bel je via het netwerk van een mobiele provider. Als je bijvoorbeeld een telefoonabonnement bij KPN hebt, bel je over het netwerk van KPN. Zodra je de Nederlandse grens overgaat, valt de verbinding met het KPN netwerk weg. Om toch bereikbaar te blijven, zoekt je telefoon naar buitenlandse netwerken. Wordt de aanvraag voor de aanmelding bij een lokaal netwerk geaccepteerd, dan bel je gedurende je verblijf over het netwerk van een buitenlandse provider. Zo is mobiel bellen in het buitenland eenvoudig geregeld. Dit wordt roaming genoemd.

Roaming mobiel internet

De roamingkosten in het buitenland kunnen flink oplopen. Vooral voor mobiel internet kun je na je reis in het buitenland een flinke rekening ontvangen. Eind 2013 werd het plan gepresenteerd om de roamingkosten binnen Europa af te schaffen. Als alles doorgaat, worden de kosten voor bellen, sms en mobiel internet in het buitenland nog dit jaar gelijk gesteld aan de kosten die je in Nederland betaalt.

Tot die tijd is het aan te raden om de roaming uit te schakelen op het moment dat je in het buitenland bent. Heb je echt internet nodig, dan zijn er vele plekken te vinden waar gratis WiFi wordt aangeboden. Zo ben je toch altijd en overal online.